Dlaczego warto jeść gruszki?

Owoce to pyszne bogactwo witamin, zdrowe źródło energii, wspierające układ odpornościowy i trawienny. Dlatego warto pamiętać o spożywaniu ich w ciągu dnia i wplatać je w swój jadłospis.

Gruszki są zdrowym wyborem żywieniowym, mają wiele korzystnych składników odżywczych, takich jak błonnik, witamina C, potas, przeciwutleniacze. Błonnik wspomaga zdrowie układu pokarmowego, witamina C wzmacnia system odpornościowy. Przeciwutleniacze w gruszkach pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem wolnych rodników. Gruszki także mogą być pomocne w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz zmniejszają wystąpienie udaru mózgu. Zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Polecane są dla osób mający wrażliwy układ pokarmowy, ponieważ jest to owoc lekkostrawny. Warto również dodać, że ma wysoką zawartość wody, więc jest dobrym wyborem dla utrzymania nawodnienia.

Czy można jeść gruszki będąc na diecie?

Zdecydowanie, tak! Pozytywnie wpływają na system odpornościowy i pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Gruszki są owocami o indeksie glikemicznym równym 30, zatem mogą pojawić się w diecie osoby będącej na redukcji lub chorującej na cukrzycę.  Ponadto są niskokaloryczne i bardzo sycące  – 100 g owoców ma 57 kcal.

Podsumowanie:

Gruszka jest to owoc, który można jeść cały rok. Nasi dietetycy wprowadzają ją do menu bardzo często ze względu na smak i bardzo dobre właściwości. Dodajemy ją do koktajli lub sałatek – na surowo, do dań – gotowane lub pieczone oraz do deserów.

Pamiętajmy, aby gruszki przechowywać w temperaturze pokojowej, aż osiągnie pożądany stopień dojrzałości.

Oceń artykuł!
[Total: 0 Average: 0]