Truskawki – dlaczego warto po nie sięgać?

Truskawki zwane też letnimi jagodami to bomba witaminowa, te owoce sezonowe składające się w 90% z wody, są pyszne, słodkie i niskokaloryczne. Soczysty smak lata! 

Dlaczego warto po nie sięgać?

  • Wspomagają trawienie, dają uczucie sytości, wzmacniają odporność, wzmacniają kości i stawy, dbają o mięśnie, poprawiają wygląd skóry, maja niski IG, redukują cellulit.
  • Zawierają kwercetynę, dużo witaminy C, witaminę A (odpowiadającą za prawidłowe widzenie), E (witaminę młodości) i witaminy z grupy B. W 1 szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych.
  • Znajdziemy także cenne minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, mangan i cynk.
  • Substancje zawarte w truskawkach łagodzą niepokój i pobudzenie poprzez obniżenie poziomu hormonów odpowiedzialnych za stres – kortyzolu i adrenaliny.
  • Są częstym składnikiem diet redukcyjnych, ponieważ to zdrowa niskokaloryczna przekąska.
  • Mają niski Indeks Glikemiczny, który wynosi 25, co oznacza, że nie powodują dużego wzrostu stężenia glukozy we krwi – cenna informacja dla cukrzyków.
  • Istnieją potwierdzone naukowo dowody, że owoce te przyczyniają się do obniżenia ryzyka chorób układu sercowo – naczyniowego.
  • Dzięki zawartości bromeliny, która odpowiada między innymi za usuwanie z organizmu nadmiaru wody, działa dodatkowo przeciwzapalnie i odtruwająco.
  • Wspomagają pracę wątroby, woreczka żółciowego oraz nerek.

Zazwyczaj spożywa się je na surowo i świeże, ale można je także wykorzystać do dżemów, galaretek i deserów. Często w naszym jadłospisie znajdziesz je w sałatkach, dodajemy je do shake’ów, deserów, ciast oraz jako dekorację do dań.

Polecamy zakupione lub zebrane truskawki przechowywać w lodówce, wówczas zachowują świeżość przez kilka dni.

Oceń artykuł!
[Total: 0 Average: 0]