Włączenie awokado do jadłospisu, wspomaga odchudzanie oraz pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Jest smaczny oraz uznawany za najzdrowszy owoc świata! W kuchni można go wykorzystać do dań wytrawnych – dodać do sałatek lub przyrządzić z niego pastę lub zdrowych deserów. Najbardziej znane wykorzystanie awokado to pasta guacamole. Po obraniu miąższ awokado szybko się utlenia i czernieje, warto skropić go sokiem z cytryny lub po prostu schować razem z pestką. Z ciekawostek w Polsce awokado nazywany jest smaczliwką.
Jakie ma właściwości?
- obniża cholesterol,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wspiera układ immunologiczny,
- wspomaga wzrok,
- pozytywnie wpływa na stan skóry,
- poprawia pracę mózgu,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- pomaga w walce z miażdżycą.
Jakie ma witaminy?
Dominują witaminy z grupy B, E i C, które należą do bardzo silnych antyoksydantów. Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Posiada również substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.
Ile ma kalorii?
Awokado jest kaloryczne, choć zawiera mało cukru – 100 g dostarcza około 160 kcal (czyli pół owocu to aż ok. 430 kcal). Kaloryczność zawdzięcza zdrowym tłuszczą za co jest najbardziej ceniony wśród produktów, które powinno się jeść przy zdrowym odżywianiu.
Czy awokado jest wskazane w diecie odchudzającej?
Zawiera nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Tłuszcze nienasycone pomagają spalać tkankę tłuszczową, zwiększają tempo przemiany materii oraz nadają uczucie sytości i zmniejszają chęć podjadania między posiłkami. Poprawia prace żołądka oraz wpływa pozytywnie na układ trawienny. Zalecane jest spożycie awokado w racjonalnej diecie, która ma sprzyjać utracie kilogramów.
Jak kupić dobre awokado?
Zakup dojrzałego awokado z pozoru wydaje się proste. Przede wszystkim awokado nie może być twarde! Wystarczy lekko nacisnąć na skórkę obserwować, czy powstałe odkształcenie wraca do pierwotnego stanu. Warto też sprawdzić szypułkę owocu, jeżeli wgłębienie pod nią jest jasnozielone, miąższ również będzie zielony.