Jakie właściwości ma burak i dlaczego powinieneś go jeść?
To bardzo popularne i nie drogie warzywo, cenione za prozdrowotne właściwości. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, wspomaga układ krwionośny zapobiegając anemii, wzmacnia odporność, a zawarty w nich kwas foliowy ma działanie uspokajające, dzięki czemu ułatwia zasypianie i jest wskazany dla kobiet w ciąży. Przeciwdziałają miażdżycy, obniżanie poziomu cholesterolu, mają działanie antystresowe oraz spowalniają proces starzenia.
Właściwości zasadotwórcze buraków neutralizują kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty. Mają działanie antynowotworowe, a wypijanie jednej filiżanki dziennie kiszonego barszczu z buraka poprawia samopoczucie, łaknienie, ułatwia trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Ponadto, buraki są dobrym źródłem błonnika i działają lekko przeczyszczająco.
Ile kalorii ma burak?
Burak jest niskokalorycznym warzywem, gdyż mają 33 kcal w 100 g.
Jaki ma indeks glikemiczny burak?
Buraki gotowane mają wysoki indeks glikemiczny IG = 64. W związku z tym osoby z cukrzycą, insulinoopornością nie powinny spożywać ich w nadmiarze.
Jak jeść buraki?
Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.
Podsumowanie
Burak to bardzo zdrowe i smaczne warzywo, które można spożywać w przeróżnych formach, Dodajemy go do gotowych potraw, a także pieczony do sałatek. Liście buraków można wykorzystać do przygotowania chłodnika lub barszczu ukraińskiego.