Jak podgrzewać posiłki diety pudełkowej?

Podgrzewanie posiłków diety pudełkowej nie jest trudnym zadaniem, lecz musisz poznać kilka prostych zasad, jak i urządzeń kuchennych, które są do tego najlepsze. W tym artykule wszystko Ci wyjaśnię, aby cały proces poszedł łatwo, bez żadnych komplikacji.

Zaczynasz przygodę z dietą pudełkową? Zapewne ciekawi Cię to, jak podgrzewać zawarte w niej posiłki. Nie jest to skomplikowany proces, a i tak wiele potraw i przekąsek można (a nawet należy) jeść na zimno. Ale te, które wymagają obróbki termicznej, nie mogą stracić dobrego smaku, konsystencji oraz wartości odżywczych.

Przejdźmy zatem do konkretów!

Podgrzewanie diety pudełkowej – Co trzeba wiedzieć?

Zacznijmy od sugerowanych urządzeń/naczyń, dzięki którym podgrzejesz pyszne i zdrowe posiłki diety pudełkowej.

Masz tu kilka możliwości, a mianowicie:

  • Mikrofalówka
  • Piekarnik
  • Patelnia

Mógłbym dodać jeszcze garnek, ale zazwyczaj nie trzeba nic gotować, wystarczy jedynie podgrzać. W zupełności wystarczą popularne urządzenia małego lub dużego AGD zamiast bardziej tradycyjnych sposobów.

Co z tego jest najlepsze? To zależy od Twoich preferencji, lecz najprostszą metodę stanowi mikrofalówka. Za jej pomocą odbywa się to szybko i bez komplikacji.

przysmak z diety pudełkowej do spożycia na zimno
Tego typu posiłek z diety pudełkowej spokojnie zjesz na zimno!

Jak podgrzać posiłek z cateringu dietetycznego w mikrofalówce?

Pamiętaj o tych zasadach:

  • Nie musisz przekładać posiłku z pudełka na talerz. Podgrzewanie bezpośrednio w pudełku nie wpływa na utratę wartości odżywczych czy smaku. W niczym to nie wadzi!
  • A co gdy dany posiłek składa się zarówno z potrawy, którą trzeba podgrzać (np. mięsa, ryby), jak i dodatków, których już podgrzewać nie wolno? Mogą to być przecież pomidorki koktajlowe, sałatki, sosjerki z dressingami. Rozerwij wtedy folię zabezpieczającą posiłek i przełóż dodatki spożywane na zimno na osobny talerzyk.
  • Przechodząc do samego podgrzewania, pudełko nie może być zamknięte, gdyż wytworzysz w ten sposób podciśnienie – a to grozi nawet eksplozją posiłku w trakcie obróbki termicznej. Wystarczy, że przed podgrzewaniem w mikrofali zdejmiesz lub natniesz/nakłujesz wierzchnią folię. Wtedy wszystko przebiegnie prawidłowo i nie dojdzie przy okazji do przesuszenia posiłku. Jeżeli zdecydujesz się jednak przełożyć cały posiłek na osobne naczynie (oczywiście przystosowane do podgrzewania w kuchence mikrofalowej), to omijasz ten punkt.
posiłek diety pudełkowej przełożony na talerz
W pudełku czy na talerzu? Wybór należy do Ciebie!

I to tyle! Jeśli chodzi o czas obróbki i ustawioną moc kuchenki mikrofalowej, jest to zależne od Twoich preferencji oraz konkretnego dania. Ty w tym rządzisz.

A co z podgrzewaniem w piekarniku? Do tego plastikowe pojemniki od cateringu dietetycznego już się nie nadają. Musisz więc przełożyć posiłek do stosownego naczynia i upiec w swoim piekarniku według własnych preferencji kulinarnych.

Pamiętaj, że wziąłem na celownik pudełka, które my stosujemy. Są wysokiej jakości, nie rozwalą się przy transporcie i spokojnie przetrwają podgrzewanie w mikrofalówce.

Mogą się jednak znaleźć na rynku gorsze cateringi dietetyczne, które nie dbają o wysoką jakość pudełek na posiłki. Wyjaśniłem takie rzeczy w artykule o tym, ile kosztuje dieta pudełkowa.

Zobacz przy okazji naszą ofertę diet!

Podsumowanie

Jak widzisz, nie ma tu żadnych komplikacji czy zagadek. Nawet przy posiłku złożonym z wielu różnych składników nie będziesz się męczył z podgrzewaniem, bo podoła temu sama mikrofalówka – i to przy braku konieczności przekładania potrawy na talerz (z wyjątkiem dodatków spożywanych na zimno).

Za to właśnie można pokochać dietę pudełkową – pyszne, zdrowe posiłki, które nie wymagają od Ciebie praktycznie żadnego wysiłku!

Oceń artykuł!
[Total: 1 Average: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *